Buitenwerken Art Rotterdam

Tijdens Art Rotterdam werden ook op het buitenterrein van de Van Nellefabriek een aantal werken getoond. Zo trof je er onder meer:

Courtesy galerie Franzis Engels, Amsterdam. Beeld: Almicheal Fraay.

HordeBellen | Marinke van Zandwijk | Galerie Franzis Engels
‘Homo bulla est’, de mens is een luchtbel, een uitspraak van de filosoof Erasmus. De schijnbare wereld, de transparante bol die de kern weergeeft, een kern die staat voor het menszijn, voor onze mechanische beschaving. De doorzichtige organische vormen, steeds variabel in plasticiteit, dan eens mat dan weer glanzend, spelen met dit gegeven. De bellen in dit werk vormen zich over de houten horden. Het glas is geblazen over de hordevormen. Ze groeien en vervormen door het nemen van de volgende stap.

Girozoom Inc. | Willem Harbers | Galerie Franzis Engels
Een wirwar van buizen en wielen die refereert aan industriële installaties. Tevens verwijst dit beeld aan het gebruik van de aarde; het verbruik van grondstoffen en de beïnvloeding van de aarde. Het beeld suggereert dat het ieder moment in beweging kan komen en kan gaan pompen. Het wil bijdragen aan het creëren van nieuwe gedachten en inzichten, met als doel te komen tot een circulaire samenleving in de toekomst.

Mede mogelijk gemaakt door Beeldengalerij Haarlem. Courtesy galerie Franzis Engels, Amsterdam. Beeld: Almicheal Fraay.

Halo - 2020 | Oscar Peters | Nest
De werken van Oscar Peters (1981) bewegen, roetsjen, hakken en zweven.  Halo is het meest recente werk in de serie Shakers. Peters is een kritische bruggenbouwer die in zijn praktijk op zoek is naar manieren om volksvermaak, folklore en de professionele kunsten te verenigen. Hij slaat de festivalisering in de samenleving met fascinatie gade en spiegelt dit op inventieve wijze aan de bezoeker. Peters onderzoekt het ritueel van kunst kijken en versterkt dit proces door fysieke immersie te integreren in zijn werk.

Gelijktijdig met Art Rotterdam toonde Oscar Peters een 4000m2 solopresentatie genaamd VOLTA: een samenwerking tussen Nest en de Electriciteitsfabriek in Den Haag. In de industriële omgeving van Nederlands oudste, nog werkende, energiecentrale werden twee totaalinstallaties getoond.

Courtesy Nest. Beeld: Almicheal Fraay.

Mutlu | Deniz Eroglu | Mondriaan Fonds
Naast de entree van Art Rotterdam plaatste de Deens-Turkse kunstenaar Deniz Eroglu (1981) het werk Mutlu. Mutlu (‘gelukkig’ in het Turks) is een zogenaamde Turkse wc, een hurktoilet tentoongesteld als sculptuur. Met de titel als signatuur op de wc verwijst Deniz Eroglu naar Marcel Duchamp die in 1917 het werk Fountain, (een urinoir) signeerde met met R. Mutt. De smerige en ongemakkelijke associaties die de hurkwc’s doorgaans oproepen, relateert de kunstenaar aan de manier waarop we in Europa in toenemende mate reageren op immigranten uit het midden oosten.

Deniz Eroglu, Mutlu, 2019. Beeld: Almicheal Fraay.

Four Elements | Leandros Ntolas |Mondriaan Fonds
Leandros Ntolas (1992) bedacht voor de tentoonstelling een site specific installatie die hij tegenover de ingang van Art Rotterdam presenteerde. Four Elements richt zich op de industriële en koloniale geschiedenis van de Van Nellefabriek. De titel is een verwijzing naar de tabak, koffie en thee die in de fabriek werden verwerkt én naar het water dat bij het transport van deze koloniale waren een belangrijke rol speelde. Voor de compositie baseerde de kunstenaar zich op de werkmethode bij archeologische opgravingen. Daarin verbeeldt hij via de verschillende aardlagen ook de verschillende productieprocessen die terug te vinden zijn in de structuur van het gebouw (8 verdiepingen voor tabak, 5 voor koffie en 3 voor thee). Zo toont elke laag sporen uit het voormalige productieproces zoals tabaksbladeren, rauwe en gemalen koffiebonen, theeblaadjes etc. (met financiële ondersteuning door Outset Nederland, Stroom Den Haag, Mondriaan Fonds, Van Nelle Fabriek, Van Nelle Fabriek Events. Speciale dank aan Man Met Bril Koffie, L. Elink Schuurman (Thee) B.V.)

Leandros Ntolas, Four Elements, 2020. Beeld: Almicheal Fraay.

Art Rotterdam mailing list

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws