The Performance Show | AVL Mundo / Atelier van Lieshout

The Performance Show maakt de Art Rotterdam Week compleet

Ellen de Bruijne Projects, Mauricio Limon de Leon.

The Performance Show is een nieuw initiatief van Art Rotterdam en biedt bezoekers van vrijdag tot en met zondag een gevarieerd en doorlopend programma, op steenworp afstand van de beurs: in de industriële setting van AVL Mundo / Atelier Van Lieshout. Hiermee komen deze editie voor het eerst alle kunstvormen aan bod.

De programmering is samengesteld door Zippora Elders, artistiek directeur van Kunstfort bij Vijfhuizen en curator moderne en hedendaagse kunst. Volgens haar is het passend en inspirerend dat er aandacht is voor performances tijdens de Art Rotterdam Week.

“In de wereld van de hedendaagse kunst is de wisselwerking tussen performance- en beeldende kunst een belangrijk gespreksonderwerp. Het is daarom logisch om hier tijdens Art Rotterdam ook aandacht aan te besteden.”

Wat kunnen bezoekers verwachten bij The Performance Show?
Elders: “Performancekunst is zowel kwetsbaar en vluchtig als gedurfd en aanwezig. Het ongemak, de betrokkenheid en de vervreemding die je ziet, dringen vragen op rond lichamelijkheid, ruimte, aanwezigheid, interactie en mens-zijn. Als toeschouwer heb je dus een heel directe verhouding tot de performance en de performer. Ik vind het een eer om daarbij in de buurt te komen.”

Wat maakt AVL Mundo / Atelier Van Lieshout zo geschikt voor performancekunst?
Elders: “AVL Mundo is de perfecte plek voor de meest uiteenlopende performances. De ruimtes zijn niet alleen enorm groot, maar ook rauw en industrieel. Heel bijzonder is dat voor The Performance Show een aantal nieuwe ruimtes van AVL voor het eerst voor publiek wordt opengesteld. De locatie wordt dus een bestemming op zich met eigen routes, allerlei soorten ruimtes en een doorlopende, steeds verrassende programmering waar de bezoeker als het ware onderdeel van wordt.”

Op The Performance Show is tevens Atelier Van Lieshout’s Pendulum (2019) te zien. Eerder was deze enorme klok tentoongesteld in New York, nu voor het eerst te zien in Nederland.

Pendulum is een enorme, mechanische klok aangedreven door een slingerende pendulum. De wijzers van de klok tikken luid, onheilspellend aftellend tot het "einde van alles" dat dan het "begin van alles" inluidt - een continue cyclus van vernietiging en creatie die kenmerkend is voor onze constante zoektocht naar utopie.

Atelier Van Lieshout is opgericht door beeldhouwer, schilder en visionair Joep van Lieshout. Na zijn afstuderen aan de Rotterdamse kunstacademie werd Van Lieshout beroemd om projecten die reizen tussen de wereld van eenvoudig strak design en het niet-functionele veld van kunst: sculptuur en installaties, gebouwen en meubels, utopieën en dystopieën.


Deelnemende performances o.a.:

Alice Anderson
Bradwolff & Partners | Ruta Butkute
Bruthausgallery | Ben Bennaouisse
Ellen de Bruijne Projects | Mauricio Limon de Leon
Heden | kunrad
MAMA | REB/de Vries
Galerie Ron Mandos | Kendell Geers
Marres, Huis voor Hedendaagse Cultuur | Katja Heitmann
Contemporary Monk| Dawn Nilo
Sexyland | Arthur van Beek
Stigter Van Doesburg | Feiko Beckers
Catinca Tabacaru | Rachel Monosov
Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond | Ode de Kort
Vleeshal | Bert Scholten

Enkele performances maken gebruik van stroboscopen en flitsend licht die invloed zouden kunnen hebben op bezoekers met lichtgevoelige epilepsie of andere gevoeligheden mbt licht.


Adviescommissie selectie/indeling: Anne Breure (Veem Huis voor Performance), Juliette Jongma (kunsthistoricus, voormalig galeriehouder), Sjoerd Kloosterhuis (ROZENSTRAAT), Milos Trakilovic (kunstenaar), Marjolein Vogels (danser, choreograaf)

The Performance Show wordt ondersteund door Stichting Droom en Daad en Rotterdam Festivals.


Vrijdag 7 februari 21:00 - 06:00 uur After Party Art Rotterdam en The Performance Show @ M a a s C i t y L o u n g e

De after party van de vrijdag van Art Rotterdam en The Performance Show! Keilecafe + AVL Mundo + Joeri Woudstra bundelen hun krachten in de nacht van 7 februari bij deze nieuwe uitgaanslocatie voor een after party van The Performance Show.

Kunst van Joep van Lieshout en een lichtinstallatie van jong kunstenaar en muzikant Joeri Woudstra aka Torus zijn onderdeel van de lounge waar een ieder de dag van zich af kan dansen op de muziek van ex KABK studenten Torus en Woody’92 vergezeld door een lading Rotterdamse opkomende DJ’s.

Adres: M a a s C i t y L o u n g e
Keileweg 10A, 3029 BS Rotterdam

Tickets:
Tót 23:00 uur gratis entree
Voorverkoop 15-,
Deurverkoop 20-,

Zaterdag 8 februari 14:00 uur keynote door Jenny Schlenzka (directeur van Performance Space New York) bij The Performance Show in samenwerking met Witte de With, centrum voor hedendaagse kunst

Zondagmiddag 9 februari 16:00 uur finissage-programma met diverse podium performances bij The Performance Show in samenwerking met WORM, Rotterdam (o.a. Natalia Papaeva, Anthony Huseyin, ROts).


Tickets:

Koop online tickets € 2,50 korting

Entree € 10,- (aan de kassa, alleen pinnen) 
Online combi ticket Art Rotterdam + The Performance Show € 24,-
Kinderen t/m 12 jaar: gratis entree

Adres:
Atelier Van Lieshout
Keileweg 12-18 Rotterdam

Openingstijden:
vrijdag 7 t/m zondag 9 februari
11.00 – 19.00 uur


Business leader: Floor van Spaendonk
Artistic leader: Zippora Elders
Production: Jim van Geel
Installation: Johan de Bruijn, AV Registered
Installation design: Klaas Rood, Tom Postma Design
Graphic design: Laura Pappa
Location: Atelier van Lieshout / AVL Mundo
Advisors selection: Anne Breure, Juliette Jongma, Sjoerd Kloosterhuis, Milos Trakilovic, Marjolein Vogels
Board: Salomon Frausto, Dorine Schreurs, Marian van Zijll Langhout
Partners: Stichting Droom en Daad, Rotterdam Festivals, Witte de With, WORM


Art Rotterdam mailing list

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws