NN Art Award genomineerden 2020

Natalia Jordanova, Museum of Non-Human Ethics, (2018-) installation, courtesy of Structura Gallery.

Voor het vierde jaar op rij vindt op woensdag 5 februari tijdens de openingsavond van Art Rotterdam de uitreiking plaats van de NN Art Award. Met deze prijs, die de afgelopen jaren een belangrijke graadmeter voor talent is gebleken, zet NN Group de schijnwerpers op de uitzonderlijke kwaliteit van Nederlandse kunstacademies. Eerdere winnaars waren de gebroeders Quistrebert (2017), Pauline Curnier Jardin (2018) en Katja Mater (2019). 

De vier genomineerden voor de komende editie zijn bekend: 

Natalia Jordanova, Structura Gallery (Sofia, Bulgarije)


Ana Navas, tegenboschvanvreden (Amsterdam)

Noor Nuyten, Upstream Gallery (Amsterdam)

Koen Taselaar, Cokkie Snoei (Rotterdam)


Beluister de podcasts met de NN Art Award genomineerden hier.


NN Art Award

De NN Art Award is een stimuleringsprijs voor talentvolle kunstenaars die hun opleiding in Nederland hebben afgerond en blijk geven van authentiek en innovatief vakmanschap. Deelnemende galeries op de beurs dragen een van hun kunstenaars voor. De jury bepaalt vervolgens de 4 genomineerden. In de aanloop naar de uitreiking geven zij via Instagram-filmpjes (zie hierboven) en de wekelijkse GalleryViewer-podcast toelichting op hun werk. De uiteindelijke winnaar van de stimuleringsprijs ontvangt €10.000,-. Ook schaft NN Group werk aan van een van de genomineerden voor de NN-bedrijfscollectie.

Jury NN Art Award 2020

De jury bestaat dit jaar uit Sofia Hernández Chong Cuy (directeur Witte de With), Sietske van Zanten (directeur LAM Museum), Katja Mater (beeldend kunstenaar), Jan Pieter Ekker (chef kunst Het Parool) en Els Drummen (conservator NN Group Art Collectie).

Links: Noor Nuyten, Measured Through a Screen the Sea is 4 Cm, 2019, Photoprint on acrylglass and aludibond, handmade ceramics, courtesy of Upstream Gallery Amsterdam. Rechts: Ana Navas, Muy Agradecida, 2018, fabric, a.o. fabric used for seats in busses, 272 x 295 cm, courtesy tegenboschvanvreden, Amsterdam.

NN Art Award 2019

Afgelopen jaar ging de prijs naar Katja Mater (Galerie Martin van Zomeren). Met het prijzengeld heeft zij de filminstallatie Dare not|Read On kunnen realiseren. Volgens Mater valt het belang van de prijs niet te onderschatten: "Mede door het winnen van de NN Art Award heb ik een heel druk jaar gehad met leuke projecten. Voor mijn tentoonstelling bij P/////AKT heb ik de film Dear Sides gemaakt, een vervolg op Dare not|Read On. Deze solo-tentoonstelling voelt als een belangrijke stap in mijn werk, en is heel goed ontvangen."

Over NN Group

NN Group is een internationale verzekeraar en vermogensbeheerder (o.a. Nationale-Nederlanden) en kent een lange geschiedenis op het gebied van cultuursponsoring en is tevens sponsor van het Mauritshuis en het Nederlands Fotomuseum. Zij is actief in 18 landen en bedient meer dan 17 miljoen klanten. Vanuit maatschappelijke betrokkenheid heeft NN al jaren een breed kunst- en cultuurprofiel met als doel kunst en cultuur toegankelijk te maken voor een breed publiek. Zo investeert NN Group in culturele samenwerkingsprojecten met Nederlandse musea en kunstenaars. Dit komt tot uiting via de ondersteuning van museale tentoonstellingen en door het aankopen van kunstwerken voor de eigen bedrijfscollectie.

Koen Taselaar, Annoyed Architecture #5 glazed stoneware and porcelain (2019), 165 x 44 x 30, courtesy of Cokkie Snoei 

Art Rotterdam mailing list

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws