Talks & lezingen programma ‘Reflections’
Tijdens Art Rotterdam, van vrijdag 28 tot en met zondag 30 maart wordt een uitgebreid Talks en Lezingenprogramma gelanceerd: Reflections, gevuld met inspirerende Artist Talks, Q&A's en lezingen over actuele onderwerpen, belicht door kunstenaars, curatoren, museumdirecteuren en andere experts uit het artistieke veld.
Reflections maakt deel uit van Intersections en is gratis toegankelijk voor bezoekers, tijdens de reguliere beursdagen.
![](https://www.artrotterdam.com/wp-content/uploads/2025/02/afb_Mondriaan-Fonds-Power-up-your-art-prac-tice-03-low-res-–-foto-Maarten-Nauw-1024x683.jpg)
Voor het complete programma: houd de website in de gaten
VRIJDAG 28 maart
11.15 - 12.15 uur
Kantelpunten in kunstenaarspraktijk
(hosted by: BK Informatie)
Q&A door kunsthistorica Meta Knol met 3 kunstenaars -Tjebbe Beekman, Diana Scherer en Laurien Dumbar- over het kantelpunt in hun kunstenaarspraktijk.
12.30 - 13.15 uur
Paneldiscussie: Initiatieven van verzamelaars ter ondersteuning van de Emerging Scene
English spoken
Moderator: Liv Vaisberg, directeur Office for Art & Design, een strategisch bureau in Rotterdam actief op het gebied van kunst en design.
Panel o.a.: Ronan Grossiat (Prix Emergence ADIAF) | Benoît Doche de Laquintane (Mede-oprichter residence Solaris, Collectie Benoît Doche de Laquintane)
De rol van verzamelaars is de afgelopen jaren aanzienlijk veranderd. Naast het zijn van passieve deelnemers op de kunstmarkt, dragen verzamelaars nu actief bij aan het vormgeven van de kunstwereld, vooral als het gaat om het ondersteunen van opkomend talent. Deze paneldiscussie brengt belangrijke figuren samen die niet alleen hun eigen collecties cureren, maar ook diep betrokken zijn bij initiatieven die de carrières van jonge, opkomende kunstenaars bevorderen. Ze spelen een cruciale rol in het doorbreken van barrières, het waarborgen van diversiteit en het bieden van nieuwe kansen voor kunstenaars om te gedijen in een steeds competitievere en sneller veranderende kunstwereld.
14.30 - 15.15 uur
Kunst in Dialoog – Ruimte Creëren: Institutionele Praktijken en Culturele Transities
Curator Fatoş Üstek en sociaal architect Rubiah Balsem bundelen hun krachten en onderzoeken nieuwe manieren om het culturele landschap vorm te geven. Om de toekomst van de kunstwereld te navigeren, pleiten ze voor meer pionieren, veerkracht en interdisciplinaire samenwerking.
Tijdens dit evenement wordt het publiek uitgenodigd om actief deel te nemen aan het gesprek, inzichten te delen en bij te dragen aan een gezamenlijke visie op culturele verandering.
15.30 - 16.15
Gesprek tussen kunstcritica en schrijver Lucette ter Borg en beeldend kunstenaar Hans van der Ham
Van der Ham, bekend om zijn schilderijen en sculpturen, was in 2018 gastconservator van ANIMA MUNDI (Museum Boijmans Van Beuningen), waar Ter Borg een lovende NRC-recensie over schreef. Het interview belooft een diepgaande reflectie op zijn kunst, curatorschap en inspiratie. Het gesprek vindt plaats in het kader van Van der Hams solopresentatie met recente schilderijen bij Galleri KANT, Solo Duo sectie op de beurs.
17.00 - 18.00
Mondriaan Fonds - Prospects | Get a Grant Event
English Spoken
Speciaal voor studenten en startende kunstenaars organiseert het Mondriaan Fonds het Get a Grant event, een informatiebijeenkomst over de subsidiemogelijkheden voor beginnende beeldend kunstenaars. Tijdens het Get a Grant event vertelt een medewerker van het fonds over de Kunstenaar Start regeling en is er een kunstenaar aanwezig die diens ervaringen deelt met het indienen van een aanvraag. Uiteraard is er ook ruimte voor vragen uit het publiek
ZATERDAG 29 MAART
11.30 - 12.15 uur
Good mom / Bad mom - Centraal Museum Utrecht
Lezing curatoren Laurie Cluitmans en Heske ten Cate
Heske ten Cate, directeur NEST Den Haag en curator en Laurie Cluitmans, kunstcriticus en curator Centraal Museum Utrecht houden een lezing naar aanleiding van de tentoonstelling Good Mom/Bad Mom – De moedermythe ontrafeld, te zien in Centraal Museum Utrecht vanaf 29 maart. In deze grootschalige groepstentoonstelling staan de vele vormen van het moederschap centraal; van eeuwenoude mythes over ‘goede moeders’ tot hedendaagse, vaak persoonlijke reflecties van nieuwe generaties kunstenaars.
13.30 - 14.15
New New Babylon: Visions for Another Tomorrow
Lezing Margriet Schavemaker. Directeur Kunstmuseum Den Haag
Margriet Schavemaker, directeur Kunstmuseum Den Haag vertelt over de tentoonstelling New New Babylon: Visions for Another Tomorrow. Hierin delen toonaangevende en opkomende beeldend kunstenaars, ontwerpers, denkers en activisten hun perspectieven vanuit de hele wereld. Startpunt is het visionaire project New Babylon (1956-1974) van Constant Nieuwenhuys, een sleutelwerk in de collectie Kunstmuseum Den Haag. Hierin gaf hij vorm aan een samenleving voor ultieme creativiteit en vrijheid om te spelen. Makers van nu laten zien dat Constants zoektocht nog verre van voltooid is. New New Babylon: Visions for Another Tomorrow toont de kracht, schoonheid en noodzaak van radicale verbeelding.
New New Babylon: Visions for Another Tomorrow is te zien vanaf 29 maart in Kunstmuseum Den Haag en toont werk van onder meer: Afra Eisma, Ambassade van de Noordzee, Emma Talbot, Harrison Pearce, Hella Jongerius, Moshekwa Langa, Kinke Kooi, Oscar Murillo en Edwin Zwakman.
14.30 - 15.15
Fenix, het eerste kunstmuseum ter wereld over migratie
Lezing Museumdirecteur Anne Kremers
(hosted by: Museumtijdschrift)
Museumdirecteur Anne Kremers vertelt over het in mei te openen Fenix, het nieuwe kunstmuseum over migratie in Rotterdam. Het is niet alleen het eerste museum in Nederland dat geheel gewijd is aan migratie, het is ook het eerste kunstmuseum wereldwijd dat het thema onderzoekt. Het museum is gehuisvest in de gigantische Fenixloods.
15.30 - 16.15
Constant Flux: Joost Vandebrug’s reis van artistieke en persoonlijke transformatie directeur Bildhalle Christiane Hoefert in gesprek met Joost Vandebrug
Courtesy: Bildhalle, te zien op Art Rotterdam, Main Section
Joost Vandebrug onderzoekt zijn transitie van filmmaker naar beeldend kunstenaar en onthult hoe hij dat doet documentair werk beïnvloedt zijn huidige artistieke praktijk. Hij verdiept zich in thema's als herinnering en menselijkheid kwetsbaarheid en transformatie, met intieme verhalen en gelaagde visuele composities. "Je kunt nooit twee keer in dezelfde rivier stappen", reflecteert hij, en herinnert ons eraan dat alles constant is stroom. Vandebrugs werk daagt traditionele grenzen uit en biedt een genuanceerd perspectief op tijd, aanwezigheid en de vloeibaarheid van de ervaring.
ZONDAG 30 MAART - volledige programmering indeling volgt
13.30 - 14.15
Artist Talk Mercedes Azpilicueta Material Stories: Time, Textiles, and Transformation
Courtesy Prats Nogueras Blanchard, te zien op Art Rotterdam, New Art Section English spoken
In deze lezing vertelt Mercedes Azpilicueta aan de hand van haar praktijkonderzoeken hoe materialen zoals textiel culturele betekenissen over de tijd heen dragen. Hierbij bekijkt ze hun rol in de geschiedenis en samenleving vanuit feministische en dekoloniale perspectieven.