NN Group Art Award 2019

NN Group Art Award-winnares Katja Mater. Foto: Almicheal Fraay

Stimuleringsprijs voor bijzonder talent

Voor het derde jaar op rij werd tijdens Art Rotterdam de NN Group Art Award uitgereikt. NN Group, een financiële dienstverlener actief in 18 landen, heeft een breed maatschappelijk programma waaronder deze stimuleringsprijs, die zich richt op talentvolle kunstenaars met een afgeronde kunstopleiding in Nederland.

In 2019 ging de prijs naar Katja Mater, vertegenwoordigd door galerie Martin van Zomeren.

De jaarlijks wisselende jury voor 2019 bestond uit Eelco van der Lingen (conservator Fries Museum en aankomend directeur Mondriaan Fonds), Liesbeth Willems (curator KRC kunstcollectie), Lieneke Hulshof (hoofdredacteur mister Motley magazine), Marcel van Eeden (beeldend kunstenaar) en Els Drummen (conservator NN Group kunstcollectie).

De jury waardeert de recente stappen in het werk van Katja Mater (Hoorn, 1979) die in 2005 afstudeerde aan De Ateliers in Amsterdam. Zij onderzoekt de parameters van fotografie en film waarbij tijd, ruimte en perceptie centraal staan. De jury vind haar werk intelligent en met onvoorspelbare resultaten. Wat kijkers zien is niet hetzelfde als wat er voor hun ogen afspeelt. Katja Mater creëert een andere dimensie waarbij diepte en beweging op een verrassende wijze worden verbeeld. Daarnaast zit haar werk vol met dualiteiten: speels en strikt, geïmproviseerd en tegelijkertijd wel overwogen. Het werk laat een volwassen kunstenaar zien die het spelen niet verleerd is. De jury heeft bewondering voor hoe Katja Mater er in geslaagd is een nieuw hoofdstuk toe te voegen aan een oeuvre dat steeds meer een sterke eigen identiteit binnen het Nederlands kunstenlandschap laat zien.

Art Rotterdam mailing list

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws